Spraytan. Information samt vad du bör tänka på före/efter en behandling.

Spraytan är det hälsosamma och säkra sättet att få en snygg solbränna! Det är perfekt för dig som vill undvika solarium på grund av riskerna med bl.a. hudcancer men ändå vill ha en jämn och fräsch färg på kropp och ansikte. Spraytan passar alla åldrar och är perfekt till bröllop, student eller andra festligheter. Färgen sitter ca 5-10 dagar beroende på hudkvalité samt skötsel och effekten försvinner gradvis precis som en vanlig solbränna. Det går jättebra att sola efter en spraytan då solens strålar tar djupare. Glöm dock inte bort att smörja in med solskydd!


Önskar du spraytana dig till ett viktigt event, så rekommenderar jag dig VARMT att testspraya en gång innan. Dels för att du ska se hur färgen ser ut på dig, om du önskar ljusare/mörkare men även så du vet vilken dag den är som allra snyggast. 


Såhär fungerar spraytan:

En vätska innehållandes DHA, (Dihydroxyaceton) sprayas på huden. DHA reagerar med kreatinet i hudens yttersta lager och tvingar den att producera ett pigment kallat melanoidin. Målet med spraytanning är att melanoidinet ska få samma färg som hudens melanin. Den slutgiltiga färgen beror på sprayvätskans styrka men också hudtypen hos kunden. Två personer som sprayas med exakt samma färg kan ändå få olika slutresultat. Bronzern som är i vätskan sköljs bort vid första duschtillfället. Efter den första duschen har man kvar en vattenfast och väldigt naturlig solbränna.


En spraytan håller olika länge beroende på bl.a.hudtyp. Generellt säger man att en spraytan håller ca 7 dagar. Efter ungefär 5 dagar så börjar färgen avta gradvis pga. att gamla hudceller börjar lossna. För att undvika att bli fläckig kan man skrubba huden mjukt över kroppen.

För att behålla din färg så länge som möjligt, var noga med att smörja in dig med hudlotion dagligen.

Undvik lotion med alkohol, då det torkar ut huden vilket leder till att solbrännan avtar snabbare. Undvik också långa varma duschar och bad. Även träning kan förkorta din spraytans effekt.


Färgen är vattenlöslig och lossnar från de flesta tyger redan i 30 grader. Viktigt att veta är dock att vissa syntetiska material suger åt sig av färgen och kan lämna permanenta fläckar. Detta är ovanligt men det kan tyvärr hända. Undvik att använda dina finaste vita underkläder dagarna efter en spraytan.


Innan behandlingen:

Duscha och peela huden innan behandlingen och avlägsna noggrant smink och andra produkter.

Använd inte deodorant, parfym eller hudlotion innan spraytanen då missfärgning kan uppkomma.

Har du partier med extremt torr hud? -Visa mig vart så löser vi det på plats.

Vaxa/raka dig dagen innan din spraytan ifall du vill göra detta då färgen kan försvinna ifall du gör det efteråt.

Kom i mörka lösa kläder och skippa bh:n om du inte behöver denna då det lätt kan bli märken.


Efter behandlingen:

Undvik ALL kontakt med vätska under tiden din spraytan verkar. Blir du blöt eller tvättar händerna kan fläckar uppstå.

Låt färgen verka 6-8h innan du duschar. Duscha i ljummet vatten utan tvål men se till att du får bort all bronzer ifrån huden. Dra gärna med handen över huden som om att du tvålar in dig. Badda dig försiktigt torr med en handduk och smörj in med lotion.


Observera: På vissa personer kan det uppstå vita missfärgningar under behandling om du har torrhetseksem eller har mycket torra partier på huden samt pigmentfläckar.


Glow by Johanna

Salong Beauty on Fleek

Idunagatan 20

75333 Uppsala

0704-61 12 37

info@glowbyjohanna.se


INNEHAR F-SKATTSEDEL